Är du inte så sugen på att bo på ett hotell som tillhör en stor hotellkedja? Vill du prova ett fristående, privatägt hotell? Då ska du kolla in Hotel Falun, som förvisso är anslutet till STF men samtidigt är i privat ägo. Hotellet hittar du mitt i Falun och du har gångavstånd till många sevärdheter och nöjen som staden har att erbjuda. Det finns en rad olika rumsalternativ att välja bland, från vanligt enkelrum för ensamresenären till dubbelrum för paret eller familjen (som kan välja ett familjerum) – samt en fullt möblerad lägenhet där du och sällskapet får extra gott om plats. Från sommaren 2017 finns också möjlighet att disponera en svit. Alla rum är rökfria. Oavsett val av rum får du alltid ett fräscht boende med egen WC och dusch, TV samt skrivbord och fåtölj. Golven är antingen klädda med härligt mjuk ullmatta, alternativt vackert trägolv.

Från Hotel Falun tar du dig snabbt till järnvägsstationen, dit du endast har 600 meter att gå. Till Lugnets alla aktiviteter har du 2,5 km, vilken kan vara en lite lagom promenad. Parkering finns precis utanför hotellet, vilket finns tillgänglig för gästerna mot en avgift. Hotellet erbjuder gratis WIFI, som gäller för alla rum, och serverar en enklare frukostbuffé om morgnarna. Här finns en tydlig miljöprofil, då man satsar på närproducerade varor till frukost, använder miljömärkta produkter och anlitar ett lokalt tvätteri.

Hotel Falun har samarbete med ett SPA, som ligger på promenadavstånd från hotellet. Här erbjuds alla tänkbara behandlingar för att du ska känna dig som en förnyad människa efter din vistelse. Hotellet erbjuder också paket med boende och SPA-besök, där du kan lyxa till det ordentligt och glömma den grå vardagen för att par dagar. Dessutom säljs paket till både Falu Gruva och Carl Larsson-gården, som båda är mycket populära sevärdheter i trakten.