Faluns historiska centrum är en fröjd att spatsera igenom. Oavsett årstid är det skönt att promenera längs med gatorna; om sommaren tar man sig gärna en kaffe eller ett glas vin på en uteservering och vintertid är det mysigt att träffa vänner för en härlig fika på ett café.

Intressant är också att beskåda de gamla historiska byggnaderna som finns utplacerade på olika platser i staden och som klarade rivningsvågen på 1970-talet. Det finns dock inte så många hotell i Falun som är belägna i vackra, gamla hus, med vissa undantag. Ett sådant undantag är Clarion Hotel Bergmästaren som ligger i ett fint hus från 1930-talet. Här låg tidigare Systembolagets lokaler och huset åtnjuter verkligen ett centralt och bekvämt läge. Hotellet har egen parkering på innergården, vilket är oerhört smidigt för de som dels bor på hotellet och dels önskar ha en kort promenad till centrum.

Konceptet bakom just Clarion Collectionkedjan, det vill säga inte bara i Falun, är att det bjuds på eftermiddagsfika och en enklare middag på kvällen. Det här är mycket uppskattat bland hotellets gäster; inte bara för affärsresenären som ofta får inta en middag i sin ensamhet utan också bland turister som på så sätt sparar en slant på att slippa gå ut och äta. Självklart serveras också en frukostbuffé om morgnarna.

Rummen på Bergmästaren är smakfullt inredda och trivsamma och erbjuder det mesta i komfort. Här finns också sköna sängar, som borgar för en god natts sömn. Om man så önskar kan man gå med i Nordic Choice Club och tjäna poäng på varje övernattning som gäller på hela kedjan i de nordiska länderna (man kan här tjäna ihop till frinätter). Här kan man också ta det lugnt och bara njuta av tillvaron genom att besöka hotellets relax med bastu, alternativt köra ett träningspass i gymmet.