Dalarna är inte bara känt för konst och kultur; här finns också en gammal idrottstradition. Allra mest känt är förstås Vasaloppet som går av stapeln tidig vår, men här anordnas också många andra evenemang som har med sport och idrott att göra. Faluns stolthet vad gäller idrottsplatser heter Lugnet och är beläget alldeles i utkanten av staden. När man säger Lugnet tänker antagligen de flesta på den mäktiga hoppbacken som tornar upp sig mot himlen, men här finns också mycket annat som en skidstadion, isstadion, friidrottsstadion och tennishall. I området hittar man också en camping och stugby, samt ett inomhusbad och flertalet idrottshallar. Detta är med andra ord ett område för att riktigt aktivt liv och attraherar inte bara Falubor utan också andra som kommer långväga ifrån för att besöka Lugnet.

Alldeles vid Lugnets idrottsanläggning ligger hotell Scandic Lugnet. Detta är ett relativt modernt hotell, byggt år 1993, med 12 våningar och ett 160-tal rum som erbjuder all den viktiga service man kan tänkas behöva som resenär. Scandic Lugnet passar lika bra för turisten som för affärsresenären, eftersom det som sagt både ligger nära idrottsanläggningen och med närhet till Falun centrum samt till högskolan. Här kan man boka sig allt ifrån ett enkelrum, till större familjerum. Har man Scandics medlemskort har man möjlighet att tjäna poäng på sin vistelse här, alternativt boka sig en frinatt om man har tillräckligt många poäng för detta.

Hotellet har egen restaurang & bar och serverar förstås en frukostbuffé varje morgon (ingår alltid för gästerna). Scandic Lugnet erbjuder också smidig parkering, som dessutom är helt kostnadsfri, alldeles utanför hotellet. Det finns också ett gym samt en inomhuspool, där man kan koppla av efter en arbetsdag eller efter lite sightseeing. Skulle du känna för en cykeltur så finns cyklar att låna. Skidor får du dock ta med dig själv!