För den som vill känna historiens vingslag i en äldre byggnad som tjänat som fängelse, finns här en unik möjlighet genom att tillfälligt få bo i gamla fängelseceller! Faluns gamla fängelse, som byggdes i mitten av 1800-talet, var i bruk ända fram till 1995 då det stängdes för gott. Dock köptes byggnaden år 2000 och genomgick då omfattande renoveringar för att konvertera hela anläggningen till ett vandrarhem med konferensmöjligheter. Förutom konferens finns här också en fullskalig restaurang och ett mycket intressant museum.

Falu Fängelse var ett så kallat cellfängelse och trots att de allra flesta av de gamla cellerna gjorts om till bekväma och fräscha hotellrum, har man sparat ett par av cellerna som en del av museiverksamheten. Bland annat kan man beskåda isoleringscellen som finns belägen i fängelsets källare. Den är försedd med endast en träbrits med träkudde och var en så kallad mörkercell utan uppvärmning, med endast ett litet fönster där en tunn strimma dagsljus kunde falla igenom. Det anordnas guidade turer i fängelsets museum där man får höra berättelser om livet på fängelset under olika epoker. Här finns en mängd olika föremål, över 600 stycken, som är skänkta av en gammal fångvaktare.

Vad gäller själva boendet så finns det hela 86 sängplatser uppdelat på några olika rumskategorier att välja bland, från enkelrum till fyrbäddsrum. Samtliga rum, med undantag av ett handikappanpassat rum, har delade toaletter och duschrum. Som gäst har man också tillgång till en tvättstuga med både tvättmaskin och torkskåp. Handdukar och lakan kan man antingen ta med sig själv, eller hyra på plats. Trådlöst internet finns tillgängligt. Frukost intar man i fångarnas matsal.

Vandrarhemmet åtnjuter ett mycket centralt läge i Falun; härifrån har man en kort promenad in till centrum och till Lugnets idrottsanläggning tar det bara en kvart till fots. Ta också chansen att upptäcka Falun på cykel; detta är en riktig cyklingsstad.